
Eva Öhbom Ekdahl introducerade dagens föredrags hållare Richard.
”Viltvård är åtgärder som hjälper djur att överleva: exempelvis utfodring, anläggning av våtmarker och predatorkontroll.
Viltvårdsåtgärder syftar till att producera vilt och är ofta en förutsättning för att kunna bedriva jakt, samtidigt som de bevarar och helst ökar viltstammarnas storlek och produktivitet.”
Våra viltvårdande insatser syftar inte till att producera vilt i syfte att bedriva jakt.
Vi jagar i viltvårdande syfte att få ner stammar av djur i områden där de anses utgöra en fara för sig själva (trafik) eller utgöra en olägenhet för medborgare.
Vi jagar i viltvårdande syfte att få ner stammar av djur i områden där de anses utgöra en fara för sig själva (trafik) eller utgöra en olägenhet för medborgare.
Merparten av vad vi gör har INGET med jakt att göra…
Merparten av vad vi som viltvårdare inom Nacka kommun gör avser omhändertagande av skadade, sjuka eller döda djur.
Under 2024 genomförde vi 1.560 viltvårdande aktiviteter.
Det handlar om viltvårdande jakt, omhändertagande av skadade/döda djur, utsättning av fällor och utfodring vintertid.
I Nacka arbetar 12 viltvårdare helt utan ersättning. Man får dock tillgodogöra sig det kött som kommer med avlivade djur! Man har jour var 6e vecka och arbetar däremellan med viltvårdande uppgifter. Man hittar tel.nummer via Nacka Kommuns hemsida. Det är känsligt att publicera kontaktuppgifter för risk för ev. vapenstölder.
Rickard visade bilder på döda/avlivade djur som råkat illa ut pga människans agerande exempelvis lösa hundar som biter rådjur, kvarlämnade fotbollsnät där dovhjortar fastnat med hornen samt påträngande älg som tyckte att hästfoder var till för honom. Dessa djur måste avlivas.
Statistik
1.560 aktiviteter per år
73% är omhändertagande av skadade eller döda djur
176 rådjur, varav 71 under jakt
51 dovhjortar, varav 27 under jakt
6 älgar, varav 1 under jakt
6 grävling
58 rävar
8 harar
8 svanar
29 småfåglar
7 katter
2 ekorrar
Totalt 414 omhändertagna djur (ökning med 57 sedan 2023)
Statistik
Antalet påkörda och skadade rådjur är alltid högt året runt.
Vi ser en uppgång i antal omhändertagna dovhjortar med 51omhändertagna under 2024. Det den högsta siffra vi noterat.
För att minska viltolyckorna försöker vi jaga vägnära. Detta har varit framgångsrikt och antalet påkörningar längst
Ältavägen har minskat under 2024.
Nationella viltolycksrådet (NVR) är ett samverkansforum för viltolyckshantering. I NVR ingår myndigheter och jägarorganisationer som har kunskap om och som på olika sätt arbetar med viltolycksfrågor. Det sker i genomsnitt mer än en viltolycka var 7.e minut i Sverige. Det innebär att verksamheten hanterar omkring 75.000 viltolyckor varje år.
Tom 6 mars 2025 har det skett 11.632 viltolyckor i Sverige.
(7.704 rådjur, 1.195 älgar och 1.460 vildsvin)
NVR:s övergripande mål är att samverka och samarbeta för att hantera dessa viltolyckor på ett effektivt och säkert sätt för alla inblandade samt att minska djurens lidande.
Vid utryckning inom NVR står vi under Polisens arbetsmiljöansvar
Eftersök av trafikskadat vilt, så här fungerar det
När man ringer SOS Alarm 112 efter en viltkollision kopplas man till polisens Regionsledningscentral (RLC).
Inom varje kommun har Nationella Viltolycksrådet ett antal kontaktpersoner som ansvarar för var och en sin del av vägnätet (ansvarsområden). På polisens RLC finns en karta där det framgår vilket ansvarsområde som ansvarar för just det vägområdet där den anmälda viltkollisionen har inträffat.
En av kontaktpersonerna underrättas per telefon av RLC om den inträffade viltkollisionen. Kontaktpersonen arbetar efter upprättade rutiner som innebär att skadat vilt kan avlivas.
Under 2024 har man i Nacka hanterat 21 dovhjortar, 162 rådjur och 4 älgar.
Till slut fick vi en instruktion i vad som skall göras: Fordonsföraren måste vid en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, örn, mufflonfår underrätta polisen via 112 även om djuret inte är synligt skadat. Att inte underrätta polisen vid en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.
Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Förslagsvis med viltolycksremsa. Remsan placeras i anslutning till djuret eller på den plats det senast sågs. Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt omhändertas av eftersöksjägare via uppdrag från polisen.
Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
Vid underrättelse till polisen ska du förutom sedvanliga person- och fordonsuppgifter tala om:
Olycksplatsen - vägnummer, ort, kännemärke. Använd gärna SOS Alarms 112-app där GPS-punkt anges.
Hur olycksplatsen är markerad - markeringsremsa, plastkasse etc.
Viltslag - rådjur, älg, vildsvin...
Om kollisionen skett med ett eller flera djur
Viltets flyktväg - i vilken riktning djuret försvann.
Detaljerad väg-/platsbeskrivning för olyckan, gärna en GPS-position eller om det är möjligt, nollställ bilens trippmätare och kör till en plats där du känner igen dig (ex. vägkorsning, kyrka, rastplats) och läs av trippmätaren. Det förekommer tyvärr mycket ofta att platsangivelsen är felaktig vilket ofta leder till att ett skadat djur ligger länge och plågas.
För de eftersöksjägare som arbetar med eftersök av trafikskadat vilt är dina uppgifter som trafikant mycket viktiga för att eftersöket ska kunna genomföras på ett bra sätt och att ett svårt skadat djur ska slippa ett långt lidande.
Vi tackade Richard för ett intressant föredrag.
Vid pennan: Bengt Conradi