
Ann Westergren Ekstedt är ekonom och arbetade i många år på Ericsson. För nio år sedan fick hon av en slump kontakt med en fantastisk olivgård i Spanien. Hon började intressera sig för olivoljeframställning och besökte gården. Detta ledde till att hon började importera olivolja därifrån, något som hon har hållit på med tills helt nyligen.
I sitt intressanta föredrag gav Ann en kort redovisning av olivträdets historia och nuvarande produktion och konsumtion av olivolja i världen. Hon berättade om gården där hennes olivolja producerades och gav tips om vad man ska tänka på för att förvissa sig om att man köper en olja av god kvalitet.Olivträdet kom ursprungligen från Mindre Asien och spreds till Cypern och Turkiet och senare till Grekland. Till Spanien kom det ca 1 000 år f.Kr. Den första olivoljekonferensen hölls i Genève 1955; Olivoljerådet finns fortfarande och håller koll på oljornas kvalitet.
I hela världen framställs ca 2,7 miljoner ton olivolja per år. Det mesta produceras inom EU och Spanien är den allra största producenten med en årsproduktion på ca 1,5 miljoner ton. Andra stora producentländer är Italien och Grekland. När det gäller konsumtion uppges Grekland ligga i täten med 25 kilo per person och år (!). För Spanien är motsvarande siffra 15 kilo. Sverige ligger långt efter med endast 0,6 kilo per person och år.
Gården som Ann importerade sin olja från heter Casa Pareja och ligger i Jumilla i regionen Murcia 400 m.ö.h. Det är ett familjeföretag grundat 1870. Det finns 26 000 träd som är alltifrån nyplanterade till 300 år gamla på en yta av 350 ha. Ett bra år produceras ca 100 000 liter olja. Tyvärr har det varit dåliga år på sistone med torka och bränder. Detta har medfört att det varumärke som Ann importerade inte längre finns. Nuvarande chefen Juan Molina brinner för att odla biodynamiskt. Företaget satsar på att certifiera sig. Man har flera certifieringar: Gröna lövet (EU:s certifiering för ekologiska produkter), Demeter (en fruktbarhets- och skördegudinna i grekisk mytologi, som gett sitt namn åt godkänd biodynamisk odling) och Kosher. Skörden av oliver sker manuellt genom skakning. Vattning sker sparsamt för att erhålla hög kvalitet. Eftersom odlingarna ligger på 400 meters höjd, med kalla nätter, finns inte olivflugan som annars är det största hotet mot oliverna. Gårdens olivodling genomsyras av ett kretsloppstänk. Bladen torkas och kärnorna krossas och sprids ut under träden. Får och getter på granngården, som bara får biodynamiskt foder, bidrar till gödningen. Gården har en egen olivpress, vilket har den fördelen att oliverna kan pressas samma dag som de skördas. Olivoljan förvaras i ståltankar, varje sort för sig. Oljan tappas på flaskor i en avvägd blandning så att smaken blir densamma varje år.
Det fuskas en hel del med olivolja. Det finns dock bra olja av olika klasser. Både extra jungfruolja och jungfruolja håller hög klass. Enligt EU:s definition är extra jungfruolja en olivolja av högsta kvalitet som utvinns direkt av oliver och uteslutande genom mekaniska processer. Hur vet man då att man köper en olja av hög kvalitet? Man bör titta efter certifieringar och gårdens namn och adress samt om oljan är kallpressad. Ett bra tecken är att företaget finns med i den guidebok över högkvalitativa oljor som publiceras varje år av Flos Olei. Oljor från Casa Pareja fanns med bland de hundra bästa 2016 och 2017. För 250 kr får man en bra olivolja. Oljan ska förvaras i rumstemperatur och mörkt; inte i kylskåp. Bästföredatum sätts två år framåt i tiden men oljan håller längre än så om den förvaras på rätt sätt.
Vid pennan Inger Kalmerborn
I hela världen framställs ca 2,7 miljoner ton olivolja per år. Det mesta produceras inom EU och Spanien är den allra största producenten med en årsproduktion på ca 1,5 miljoner ton. Andra stora producentländer är Italien och Grekland. När det gäller konsumtion uppges Grekland ligga i täten med 25 kilo per person och år (!). För Spanien är motsvarande siffra 15 kilo. Sverige ligger långt efter med endast 0,6 kilo per person och år.
Gården som Ann importerade sin olja från heter Casa Pareja och ligger i Jumilla i regionen Murcia 400 m.ö.h. Det är ett familjeföretag grundat 1870. Det finns 26 000 träd som är alltifrån nyplanterade till 300 år gamla på en yta av 350 ha. Ett bra år produceras ca 100 000 liter olja. Tyvärr har det varit dåliga år på sistone med torka och bränder. Detta har medfört att det varumärke som Ann importerade inte längre finns. Nuvarande chefen Juan Molina brinner för att odla biodynamiskt. Företaget satsar på att certifiera sig. Man har flera certifieringar: Gröna lövet (EU:s certifiering för ekologiska produkter), Demeter (en fruktbarhets- och skördegudinna i grekisk mytologi, som gett sitt namn åt godkänd biodynamisk odling) och Kosher. Skörden av oliver sker manuellt genom skakning. Vattning sker sparsamt för att erhålla hög kvalitet. Eftersom odlingarna ligger på 400 meters höjd, med kalla nätter, finns inte olivflugan som annars är det största hotet mot oliverna. Gårdens olivodling genomsyras av ett kretsloppstänk. Bladen torkas och kärnorna krossas och sprids ut under träden. Får och getter på granngården, som bara får biodynamiskt foder, bidrar till gödningen. Gården har en egen olivpress, vilket har den fördelen att oliverna kan pressas samma dag som de skördas. Olivoljan förvaras i ståltankar, varje sort för sig. Oljan tappas på flaskor i en avvägd blandning så att smaken blir densamma varje år.
Det fuskas en hel del med olivolja. Det finns dock bra olja av olika klasser. Både extra jungfruolja och jungfruolja håller hög klass. Enligt EU:s definition är extra jungfruolja en olivolja av högsta kvalitet som utvinns direkt av oliver och uteslutande genom mekaniska processer. Hur vet man då att man köper en olja av hög kvalitet? Man bör titta efter certifieringar och gårdens namn och adress samt om oljan är kallpressad. Ett bra tecken är att företaget finns med i den guidebok över högkvalitativa oljor som publiceras varje år av Flos Olei. Oljor från Casa Pareja fanns med bland de hundra bästa 2016 och 2017. För 250 kr får man en bra olivolja. Oljan ska förvaras i rumstemperatur och mörkt; inte i kylskåp. Bästföredatum sätts två år framåt i tiden men oljan håller längre än så om den förvaras på rätt sätt.
Vid pennan Inger Kalmerborn